Klik 1 keer op afbeelding om Graphic Biografie Martin te vergroten
Graphic Biografie Martin OeiMartin Oei (1996) is een jonge pianist die zowel op moderne vleugels als op historische instrumenten optreedt. Hij is gefascineerd door fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard. Op zijn negende begon hij met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. Sinds 2013 studeert hij bij haar aan het Fontys Conservatorium. Vanaf 2012 is Oei door Classic Young Master ondersteund met muzikale programma’s voor o.a. de Hermitage en het Dordrechts Museum. Sinds 2015 studeert Oei bij het Utrechts Conservatorium. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma cum laude.

Oei won diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons). Met verschillende orkesten speelde hij Gershwins Rhapsody in Blue, Beethovens 5de pianoconcert en het pianoconcert van Schumann. Oei gaf recitals bij het Grachtenfestival, Beethovenfest (Bonn) en bij het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen. Op zijn veertiende nam hij zijn eerste CD op. Hij presenteerde zijn CD begin 2011 tijdens het AVRO Radio 4 programma Spiegelzaal. Begin 2012 nodigde TV programma ‘De Wereld Draait Door’ Martin uit om te spelen voor Joop van den Ende.
Op zijn zestiende gaf Oei een solo recital in het Concertgebouw: de wereldpremière van de reconstructie van Beethovens Fantasiesonate in D door Cees Nieuwenhuizen. De tweede CD van Oei met deze fantasiesonate was diverse malen te horen op BBC 3 en Radio 4. Tijdens het Beethovenfest 2013 speelde hij deze sonate in Bonn, waar de jonge Beethoven het driedelige werk in 1792 gecomponeerd heeft.
De AVRO nodigde Daniël Wayenberg en Oei uit bij de opening van het Rijksmuseum. Eind 2013 hadden ze samen een succesvolle tournee met optredens in o.a. Het Concertgebouw, Vredenburg Leeuwenbergh en Kasteel Wittenburg. In  2014 gaven ze zeven jubileum concerten voor Stichting Muziek in Huis; Koningin Maxima was aanwezig bij het slotconcert.

In 2013 bracht Zefir Martins derde CD uit met werken van Mozart en Beethoven op een originele fortepiano: een Rosenberger uit 1800. De gemeente Culemborg reikte Oei de Jeugdonderscheiding uit ’wegens zijn muzikale (piano) prestaties en de positieve uitstraling op de stad Culemborg’. Op zijn vierde CD (2016) speelt Oei samen met Daniel Wayenberg op twee originele Erard vleugels uit de 19de eeuw. Deze CD ‘Chopin a deux’ met beide pianoconcerten van Chopin kreeg lovende recensies in de Volkskrant, NRC, Nederlands Dagblad, Trouw en muziektijdschrift Luister.

——————–
Marie-Cécile Moerdijk, Nederlandse zangeres en schrijfster (2015)

Waarom ik jou en briefje wil schrijven? Omdat ik je wil laten weten dat ik geroerd was door jou. Door jouw prachtig spel, door de aanraking van je handen op de toetsen. Nog voor er klank kwam was er al dat gevoel dat je met liefde de toetsen raakt. Je maakt het ivoor zacht als zijde. En dan komt die strelende klank die mij als luisteraar én kijker diep doet genieten…

Daniël Wayenberg, Nederlands oudste meesterpianist tijdens optreden in Het Concertgebouw (2013)
… Het gaat er eigenlijk helemaal niet om hoe oud je bent, maar hoe competent ben je. Ik geloof dat ik niet hoef te zeggen hoe competent Martin is, dat heeft u heel duidelijk gehoord….

Eric Schoones, hoofdredacteur magazine Pianist
‘Heel bijzonder hoe zo’n bescheiden jongetje achter de piano één brok aandacht en concentratie wordt, helemaal in de muziek. Dat is mooi. Zijn vingers draaien geweldig goed, en al speelt hij nog als een jonge hond, je voelt zijn talent en zijn mogelijkheden voor de toekomst.’

Maria van Deutekom, voormalige directeur Fontys Conservatorium  (2009)
´Martin Oei is een uitzonderlijk begaafd musicus die ondanks zijn jeugdige leeftijd een verbluffende techniek en grote muzikale beleving vertoont in zijn spel.’

Jury Jong Muziektalent Nederland (2008)
‘Een uitzonderlijk talent, dat in korte tijd blijk heeft gegeven van muzikale en technische vaardigheden, bijzonder voor zijn leeftijd.’