2-8-2021
Schenking vleugel
Op zondag 26 september 2021 zullen een hele speciale vleugel en haar restaurateur Frits Janmaat in het middelpunt van de aandacht staan tijdens een bijzonder concert in de Zuiderkerk te Enkhuizen.
Janmaat, wiens werkplaats Maison Erard sinds een aantal jaren in Enkhuizen staat, heeft een van zijn Erard vleugels geschonken aan de jonge pianovirtuoos Martin Oei. “Dit is zo’n prachtcadeau,” zegt Oei er zelf over, “dat ik gewoon iets móest doen om Frits te bedanken en ik zou mij niets passenders kunnen bedenken dan een pianoconcert ter ere van de schenker.”
In de muziekwereld is iedereen het erover eens dat Sébastien Erard, geboren in 1752, een waarachtig genie was. Talloze uitvindingen, waaronder de Agraffe (om de snaren op de plaats te houden), Verschiebung (het linker pedaal op een vleugel) en de double enchappement (repetitiemechaniek) staan op zijn naam en 80 procent van alle patenten uit huidige vleugels komt van de firma Erard, die hij in 1777 oprichtte.
Op het programma in de Zuiderkerk staan alle vier de ballades van Chopin, zijn Barcarolle en op verzoek van Frits Janmaat de virtuoze Tarantella van Liszt.
Enkhuizen is een stadje vol bezienswaardigheden, zeer de moeite waard voor een dagje uit. Kaarten zijn te reserveren via:
https://shop.novotix.io/event/v2/channel/page/5500174/LYCT0DD42KOAR

——————————————————–
5-6-2020
Met lof Master examen afgerond

Martin speelde op 2 juni zijn Master examen in het conservatorium in Utrecht. Hij was de eerste die live afstudeerde tijdens de Corona-crisis. Op het programma stonden de Liszt Sonate in B en de tien Preludes op. 23 van Sergej Rachmaninov.

————————————————————————-

17-9-2019 In memoriam: Daniel Wayenberg 1929 – 2019
Hij heeft de negentig net niet gehaald: vanmiddag overleed Daniel Wayenberg. Lees meer

29-8-2019 Challenge voor Liszt voorstelling, Concertgebouw

Ben jij handig met video’s maken en wil je een opdracht krijgen voor een productie? Doe dan mee met deze challenge en maak kans op opdrachten voor €1000,- tot €1500,- voor beeldmateriaal bij drie composities van de pianist Franz Liszt. Meer informatie: martinoei.nl/challenge
———————————————————————————–
30-4-2019 Optredens in Spanje en Gelderland
Binnenkort speelt Martin Oei de Sonate in B van Franz Liszt bij Momentos de Musica in Javea, hart van de Costa Blanca. Met Daniel Wayenberg heeft Oei drie jaar achter elkaar in Spanje opgetreden, deze keer gaat hij alleen.
Verder treedt hij twee keer op in Gelderland: op 9 mei ’s avonds een Vredesconcert in Musis Sacrum Arnhem. Op 9 mei wordt in Rusland de Dag van de Overwinning gevierd en herdenkt men de slachtoffers van het Duitse fascisme. Voor deze gelegenheid heeft Martin Oei preludes van Rachmaninov en de Barcarolle van Liadov gekozen.
Op 22 mei is de aftrap van de serie lunchconcerten die na de zomer van start zullen gaan in Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen. Oei zal dan op de fraaie Bösendorfer Rachmaninov en Chopin gaan vertolken.

23 -3- 2019 Pianofeest Klára Würtz en Martin Oei
  

Op 23 maart is het derde Pianofeest in het Concertgebouw. Ik ben heel blij dat Klára Würtz, de gerenommeerde pianiste uit Hongarije, op 23 maart ruimte in haar agenda maakt voor dit concert en hoop dat Martyn van den Hoek (die oorspronkelijk op die datum zou optreden) in het seizoen 2019-2020 weer helemaal hersteld zal zijn.

Haar kracht en focus liggen vooral op het klassieke en romantische repertoire. Ze maakte meer dan dan 40 cd’s, van Mozart tot Bartók. Haar opname van de complete Mozart pianosonates werd zeer lovend ontvangen: “Sensationeel! Würtz ‘pianistische finesse, haar neiging om de zinnen te laten ademen en “zingen”, haar uitstekende en delicate evenwicht, en bovenal, haar neiging om de muziek voor zichzelf te laten spreken, vertegenwoordigen een Mozart-traditie op zijn best. “(Harris Goldsmith in International Record Review). Na een concert met het Boston Symphony Orchestra onder Bernard Haitink schreef de Boston Globe: “Würtz, die de beste opname van de complete pianosonates van Mozart op haar naam heeft staan, speelde met dezelfde elegante, levendige stijl, dynamiek en zingende toon die zo bewonderenswaardig op de CD’s is”.
We gaan samen onder meer Mozarts sonate voor twee piano’s, Debussy’s bewerking van Schumanns 6 Studien in kanonischer Form op.56 en het swingende Scaramouche van Milhaud spelen.
————————————————–
De recensie in De Toren

Eindexamen bachelor
Graag wil ik iedereen die op 7 juni bij mijn bachelor eindexamen piano aanwezig was, van harte danken voor hun komst. Ik ben natuurlijk erg blij dat ik voor mijn hoofdvak 9,5 gekregen heb. U kunt op Youtube mijn interpretatie horen van de eerste twee delen van Stravinsky’s Petrouchka.
Het was wel erg jammer dat mijn docent Martyn van den Hoek er niet bij kon zijn om gezondheidsredenen, ik ben Daniel Wayenberg heel dankbaar dat hij de orkestpartij van het Tweede pianoconcert van Liszt wilde spelen. Volgend jaar wil ik gaan starten met mijn Master opleiding.

Start Pianofeesten
Vorige week hebben Daniel Wayenberg en ik in Spanje de aftrap gegeven voor de Pianofeesten. Tijdens de tournee met in totaal 24 concerten bezoeken we drie keer het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam. Steeds speelt één van ons voor de pauze solo en na de pauze brengen we op twee vleugels het Derde pianoconcert van Rachmaninov (13 oktober) en het Eerste van Tsjaikovsky (3 november). BOL Piano’s stelt prachtige concertvleugels ter beschikking voor deze serie. Net als afgelopen jaar zijn we blij met de Nederlandse Spoorwegen als communicatiepartner, die de concerten op 6 juli gaat aanbevelen in SPOOR. Wilt u mooie plaatsen reserveren, dan kunt u dat het beste nog in juni doen.
—————————————————————–

MUZE / Pianowereld  recensie 23 sep. 2017 

Cafe Weltschmerz interview 13 sep. 2017

 ——————————————————
Kaarten bestellen BOL Pianoserie
voor drie concerten
voor 17 september 2017 /Martyn van den Hoek en Martin Oei
voor 16 december 2017 / Daniël Wayenberg en Martyn van den Hoek
voor 24 maart 2018 / Daniël Wayenberg en Martin Oei

Een bijzondere serie van drie concerten waarbij we op drie verschillende vleugels gaan spelen.

————————————————————-
Recensie NRC 12 januari 2017                           muziektijdschrift Luister 2017

  

recensie Volkskrant 18-11-2016

Latest release Daniel Wayenberg & Martin Oei ‘Chopin a deux’ now also on Spotify classical new release! Check it out!

PERSBERICHT 14 november 2016 ‘Chopin à deux’ primeur op twee vleugels

Voor het eerst zijn de bekende pianoconcerten van Chopin uitgebracht op cd in een uitvoering voor Erard twee vleugels door het duo Daniël Wayenberg (87) en Martin Oei (20). Dit is hun eerste gezamenlijke cd, waarmee ze hun vijfjarige samenwerking vieren. Zefir Records uit Middelburg tekende voor de release.

De jonge pianist Martin Oei is gefascineerd door historische instrumenten, Nederlands oudste meesterpianist Wayenberg speelt het liefst op moderne vleugels. Het is dan ook een klein wonder dat Martin Oei Wayenberg bereid heeft gevonden op originele Erard vleugels uit de tijd van Chopin te spelen. Door de heldere uitvoering op twee piano’s hoor je nieuwe aspecten in deze bekende werken zoals subtiele tempowisselingen. De solist hoeft niet tegen een orkest op te boksen en kan transparant fraseren op de Erard vleugels. Volkskrant redacteur en musicologe Pay-Uun Hiu schreef er een prachtig verhaal bij. Sluit je ogen en waan je in het Parijs rond 1830, waar Chopin zelf zijn meest getalenteerde leerlingen op de piano begeleidde in deze concerten. De CD is
verkrijgbaar bij Zefir Recordsen de klassieke vakhandel.

 
—————————————————-
Journaliste Jeanette Vergouwen schreef een prachtige recensie in het Provinciale Zeeuwse Courant en in BN/DeStem van Martins optreden in Vlissingen. Als u op de tekst klikt dan kunt u de recensie in vergroting bekijken.

——————————————————-
met Oost-Gelders Symfonie Orkest 2016
  
  
————————————————–
2016: jaar van de pianoconcerten
Dit jaar zie ik uit naar verschillende pianoconcerten: in april het Tweede pianoconcert van Rachmaninoff met het Oost Gelders Symfonie orkest, in juni het piano vioolconcert van Mendelssohn met het Britten Jeugd Strijkorkest. Met Daniel Wayenberg gaan we op verschillende podia de pianoconcerten van Chopin en Liszts Tweede pianoconcert uitvoeren, in april in België en Spanje en in november in Nederland.
——————————————–
Recensie Goch Duitsland, oktober 2015 Stehende Ovationen für niederländischen Nachwuchspianisten
GOCH Martin Oei begeisterte sein Publikum: Der 19jährige Niederländer zeigte bei seinem Konzert im KASTELL sein ganzes Können. Er spielte unter anderem von Wolfgang Amadeus Mozart „2 Fantasien“ (KV 397 und KV 475) und von Ludwig van Beethoven die „Sonate“ (Opus 31, Nr. 2). Mit dem zeitgenössischem Stück „Dome“ des Komponisten Theo Loevendie stellte Martin Oei eindrucksvoll unter Beweis, dass er auch das moderne Repertoire beherrscht.  Eine brillante Leistung vollbrachte der junge Musiker mit der Darbietung des von Wolfgang Amadeus Mozart komponierten und von dem russischen Meisterpianisten Arcadi Volodos bearbeiteten Werkes „Rodo alla Turca“.  Zum Abschluss wusste Oei das Publikum mit  „Nocturne“ in cis-moll von Chopin endgültig zu überzeugen. Das Konzert hat die KulTOURbühne Goch erstmals in Kooperation mit dem Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein veranstaltet. Der grenzüberschreitende Verein hatte sich vor 26 Jahren mit dem Ziel gegründet, jungen, begabten Musikern aus Deutschland und den Niederlanden ein Konzertforum zu bieten. Neben dem Kulturzentrum Roepan ist der Mozart(k)ring der zweite Kooperationspartner der KulTOURbühne auf niederländischer Seite, der in diesem Jahr gewonnen werden konnte
———————————-
Podium Witteman. voorjaar 2015
Daniel Wayenberg en Martin hebben samen opgetreden in het muziekprogramma van Paul Witteman. De andere gasten waren Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Ellen ten Damme en Vento do Norto. Klik op deze link om het item te bekijken.

 

———————————————-
mei 2014

Koningin Máxima bij jubileumconcert Stichting Muziek in Huis
Klik op onderstaande afbeeldingen om ze te vergroten
 
 
foto: Martin Waalboer
—————————————————————————————–
CD recensie ★★★★✩ Martins derde CD met Beethovens Fantasiesonate op fortepiano kreeg een goede recensie in het Nederlands Dagblad: …Interessant is dat Oei is gefascineerd door de fortepiano en graag op dit instrument speelt… Sprankelend, onstuimig, en dan soms weer verstild pianospel, mooi ruimtelijk opgenomen in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. (Roel Sikkema)