A Touch of Paris

Martin Oei gaat vanaf maart 2024 op tournee met het programma “A Touch of Paris”. Hij zal het Parijs uit het begin van de vorige eeuw tot leven brengen met pianocomposities van Claude Debussy (1862-1918) en Maurice Ravel (1875-1937). De geselecteerde stukken van Debussy zijn geïnspireerd door het weer en het landschap en hebben titels als “Tuinen in de regen”, “De Heuvels van Anacapri”, “Voetstappen in de sneeuw”, “Wat de westenwind zag”, “De Wijnpoort”, “Vuurwerk” en “Mist”.

Van Ravel zal Martin eerst de Gaspard de la Nuit laten horen, een drieluik gebaseerd op de gedichten van Aloysius Bertrand: Ondine, le Gibet en Scarbo. “Ondine” is een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om met haar mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee. Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. “Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon”. Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest — een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.
Daarna verandert de sfeer opnieuw, als Martin de pianoversie van “La Valse” (oorspronkelijk voor orkest gecomponeerd) van Ravel gaat spelen.

Ravel gaat in dit werk op een speelse manier om met de wals, het is een vette knipoog naar het Weense hofleven, gecomponeerd voor een Frans publiek. Ravel wisselt in La Valse korte melodische thema’s af met humoristische variaties daarop.

Programma

C. Debussy (1862 – 1918)
Jardins sous la pluie uit de Estampes

C. Debussy préludes
Book 1
5 les collines d”anacapri
6 Des pas sur la neige
7 Ce qu’a vu le vent d’ouest:
8 La fille aux cheveux de lin
12 Minstrels: Modéré

Book 2
1 Brouillards
3 La puerta del Vino
5 Bruyères
6 Général Lavine – eccentric
12 Feux d’artifice

Pauze

M. Ravel (1875 – 1937) Gaspard de la Nuit
Ondine
Le Gibet
Scarbo

La Valse


Opmerking verkorte programma

Bij sommige uitvoeringen zal er een verkort programma worden uitgevoerd:

C. Debussy (1862 – 1918)
Jardins sous la pluie uit de Estampes

C. Debussy préludes
Book 1
nr. 5 les collines d”anacapri
nr. 6 Des pas sur la neige
7 Ce qu’a vu le vent d’ouest:
8 La fille aux cheveux de lin
12 Minstrels: Modéré

M. Ravel (1875 – 1937)
Gaspard de la Nuit
M. Ravel La Valse

Posted in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.