Biografie

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zijn liefde voor pianomuziek wil delen met nieuwe doelgroepen.
Daarom ontwikkelde hij in 2020 de voorstelling ‘Tom & Jerry in de Tuin der Lusten’ met bijzonder beeldmateriaal over het het leven van Franz Liszt.

Hij kiest vaak voor de Romantiek: zijn lievelingscomponisten zijn Chopin, Liszt, Schubert en Rachmaninov.
Hij speelt graag op historische instrumenten zoals fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard.

Hij heeft een eigen serie Pianofeesten in het Koninklijk Concertgebouw, waar hij op zijn 16de zijn eerste solo-recital gaf.

Oei begon op zijn negende met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. In 2015 startte Oei bij Martyn van den Hoek (winnaar eerste editie Liszt concours) van het Utrechts Conservatorium, vervolgens kreeg hij les van Henry Kelder. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma en in 2020 zijn Master diploma, beide cum laude.

Oei won vanaf zijn 12de diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons International Pianocompetition). De gemeente Culemborg reikte Oei de Jeugdonderscheiding uit ’wegens zijn muzikale (piano) prestaties en de positieve uitstraling op de stad Culemborg’.

Met verschillende orkesten speelde hij onder andere Gershwins Rhapsody in Blue, Tsjaikovsky’s eerste pianoconcert, Beethovens vijfde pianoconcert en het pianoconcert van Schumann. Van 2012 tot 2018 vormde Oei een duo met de 66 jaar oudere Daniel Wayenberg. Het duo startte met quatre mains composities en had veel succes met pianoconcerten uit de Romantiek (Rachmaninov, Liszt en Chopin). Verder trad hij op met diverse kamermuziekensembles, waaronder Club Classique en klarinettist Henk de Graaf.

De AVRO nodigde Wayenberg en Oei uit bij de heropening van het Rijksmuseum. In 2014 gaven ze zeven jubileum concerten voor Stichting Muziek in Huis; Koningin Maxima was aanwezig bij het slotconcert. Oei gaf recitals bij het Grachtenfestival, Beethovenfest (Bonn) en bij het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen.

Op 16 jarige leeftijd werd hij gevraagd de wereldpremière te verzorgen van Beethovens Fantasiesonate, gereconstrueerd door Cees Nieuwenhuizen in het Koninklijk Concertgebouw. Oei heeft een eigen serie Pianofeesten in het Concertgebouw en trad daar op met Daniel Wayenberg, Martyn van den Hoek en Klara Wurtz met programma’s voor twee vleugels.

Oei heeft vijf cd’s op zijn naam staan. Op zijn veertiende gaf T2 Entertainment zijn Pianodebuut uit, de tweede cd bij Zefir Records bevatte Beethovens Fantasiesonate op een moderne vleugel. In 2013 bracht Zefir de derde cd uit met werken van Mozart en Beethoven op een originele fortepiano uit 1800. Op zijn vierde cd (2016) speelt Oei samen met Daniel Wayenberg op twee originele Erard vleugels uit de 19de eeuw: ‘Chopin a deux’. Deze cd bevatte beide pianoconcerten van Chopin in de originele uitvoering voor twee vleugels en kreeg lovende recensies in de Volkskrant, NRC, Nederlands Dagblad, Trouw en muziektijdschrift Luister. Zijn vijfde CD, Worlds of Liszt bevat de stukken uit de voorstelling Tom en Jerry in de Tuin der Lusten, opgenomen op authentieke Erard uit 1846.
Maria van Deutekom

voormalige directeur Fontys Conservatorium

´Martin Oei is een uitzonderlijk begaafd musicus die ondanks zijn jeugdige leeftijd een verbluffende techniek en grote muzikale beleving vertoont in zijn spel.’

Jury Jong Muziektalent

Jury beoordeling 2008

‘Een uitzonderlijk talent, dat in korte tijd blijk heeft gegeven van muzikale en technische vaardigheden, bijzonder voor zijn leeftijd.’Foto’s