Schenking Erard-Vleugel door Maison Erard

Op zondag 26 september 2021 zullen een hele speciale vleugel en haar restaurateur Frits Janmaat in het middelpunt van de aandacht staan tijdens een bijzonder concert in de Zuiderkerk te Enkhuizen.
Janmaat, wiens werkplaats Maison Erard sinds een aantal jaren in Enkhuizen staat, heeft een van zijn Erard vleugels geschonken aan de jonge pianovirtuoos Martin Oei. “Dit is zo’n prachtcadeau,” zegt Oei er zelf over, “dat ik gewoon iets móest doen om Frits te bedanken en ik zou mij niets passenders kunnen bedenken dan een pianoconcert ter ere van de schenker.”

In de muziekwereld is iedereen het erover eens dat Sébastien Erard, geboren in 1752, een waarachtig genie was. Talloze uitvindingen, waaronder de Agraffe (om de snaren op de plaats te houden), Verschiebung (het linker pedaal op een vleugel) en de double enchappement (repetitiemechaniek) staan op zijn naam en 80 procent van alle patenten uit huidige vleugels komt van de firma Erard, die hij in 1777 oprichtte.
Op het programma in de Zuiderkerk staan alle vier de ballades van Chopin, zijn Barcarolle en op verzoek van Frits Janmaat de virtuoze Tarantella van Liszt.
Enkhuizen is een stadje vol bezienswaardigheden, zeer de moeite waard voor een dagje uit.

Posted in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.