In memoriam: Daniel Wayenberg 1929 – 2019

Hij is er niet meer: mijn muzikale opa Daniel Wayenberg. Hij was 66 jaar ouder dan ik en we hebben zes jaar lang samen opgetreden, van 2012 – 2018. Hij logeerde bij ons als we optredens hadden of moesten repeteren. Met veel humor kon hij mijn ouders in de maling nemen en hij speelde tot diep in de nacht computerspelletjes. Hij genoot van goede wijn en whisky, maar met mate: maximaal één drankje per avond. Hij heeft me altijd als een collega behandeld terwijl ik pas net kom kijken in de pianowereld. Op een avond was ik het vijfde pianoconcert van Beethoven aan het instuderen. Na het lezen van de krant zei Daniel: ik zal wel even de orkestpartij spelen en tot mijn verbazing speelde hij de orkestpartij zo uit zijn hoofd!

In het begin wisselden we bij onze optredens solowerk af met quatre mains (Hongaarse Dansen van Brahms, Jeux d’enfants van Bizet, Fauré ’s Dolly suite, Debussy’s  Petite suite). Later gingen we op twee vleugels pianoconcerten spelen: het Tweede en Derde van Rachmaninov en de twee pianoconcerten van Chopin. Die hebben we ook op cd gezet en ik ben blij dat Daniel ze op originele Erard vleugels wilde uitvoeren. Vlak daarvoor had hij een cd met de razend moeilijke Études d’execution transcendentes van Liszt opgenomen, die uitstekende recensies kreeg.

We zijn een paar keer op TV geweest, bij de heropening van het Rijksmuseum en toen Koningin Maxima naar een jubileumconcert van ons kwam kijken voor stichting Muziek in Huis. We zijn vier keer samen op tournee naar Spanje geweest en genoten van de tapas en fijne sfeer bij Momentos de musica aan de Costa Blanca.

Mijn broer, die niet van klassieke muziek houdt, hield hij voor de gek met de Star Wars muziek: de Walküre van Richard Wagner. De opera’s van Wagner waren zijn lievelingsmuziek; hij had een fenomenale kennis van opera’s in het algemeen. Zodra er op de radio een aria werd gedraaid, kregen we de verhaallijn met alle hoofdrolspelers te horen.

Bij mijn bachelorexamen in 2018 kwam hij enkele dagen eerder om te repeteren en hebben we het tweede pianoconcert van Liszt gespeeld. Op 10 juni gaf hij zijn laatste concert: we speelden op twee vleugels pianoconcerten van Liszt en Chopin in de Engelenbak, Zaltbommel. Voor zijn negentigste verjaardag op 11 oktober 2019 zou hij het Derde pianoconcert van Rachmaninov uitvoeren met orkest in Musis Sacrum in Arnhem. Helaas moesten we in september 2018 de concerten afzeggen: hij had darmkanker gekregen en verbleef sindsdien in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Toen we hem in augustus 2019 in Parijs in het ziekenhuis bezochten, was hij sterk vermagerd, als vanouds genoten we van sushi en een glas whiskey. Daarna ging het snel bergafwaarts. Hij had veel steun aan zijn geloof en zag ernaar uit zijn moeder weer te ontmoeten.

Posted in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.